Моніторинг поверхневих вод у Тернопільській області станом на липень 2024 року

18/07/2024

Регіональний офіс водних ресурсів Тернопільської області активно реалізує Програму державного моніторингу вод, яка включає відбір проб поверхневих вод та їх дослідження на вміст пріоритетних органічних та неорганічних забруднюючих речовин.

Станом на 18 липня 2024 року, фахівці вже відібрали 16 проб з річок Серет, Збруч, Нічлава, Джурин, Золота Липа, Коропець, Стрипа та Гнізна, які входять до басейну річки Дністер. Проби були направлені до лабораторії моніторингу вод Західного регіону в місті ІваноФранківськ для подальших досліджень.

Як проходить моніторинг?

Фахівці лабораторії дотримуються усіх рекомендацій щодо відбору, консервування та транспортування проб. На місці відбору за допомогою портативних приладів проводяться вимірювання таких показників:

  • водневого показника (рН)
  • вмісту розчиненого кисню
  • температури води

Чому це важливо?

Моніторинг поверхневих вод є ключовим елементом у забезпеченні екологічної безпеки регіону. Завдяки регулярним вимірюванням та аналізу проб, ми можемо вчасно виявляти забруднення та вживати необхідних заходів для захисту водних ресурсів.

Де знайти результати?

З результатами вимірювань якості поверхневих вод можна ознайомитись на офіційному інтернет-ресурсі: Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України.