Дністер – унікальна природна артерія, яка потребує уваги

13/09/2024

Дністер – це не просто річка, а один із найбільших водних шляхів України і Молдови, що поєднує в собі величезне природне, культурне та економічне значення. Його мальовничі береги прикрашають одне з семи природних чудес України – Дністровський каньйон, що відомий своїми захопливими пейзажами та багатим біорізноманіттям.

На території Тернопільської області протяжність річки Дністер складає 242 км, басейн ріки складає 80% території області, водні ресурси Дніпра і притоків мають велике значення для економіки і населення області.

На річці Дністер розташоване Дністровське водосховище, каскад гідроелектростанцій, вони мають народногосподарське значення. Для ріки характерні таки фази водності як весняна повінь, літні паводки, і осіння межень.

В даний час спостерігається літньо-осіння межень з пониженням рівнів води в річці. Спостереження за рівнем води і іншими характеристиками проводяться структурами облгідрометцентром та на 3 гідрометеорологічних постах на річці Дністер, які прилягають до території області – гмп Галич, Нижнів, Заліщики. Спостереження проводяться і на інших постах які розташовані на території області.

Регіональний офіс водних ресурсів у Тернопільській області є складовою частиною служби цивільного захисту області – протипаводковою службою.

Окрім цього, Регіональним офісом розроблюються режими роботи водних об’єктів області, вживаються відповідні заходи в періоди великої і малої водності.

Важливо пам’ятати, що Дністер – це не лише природа, це частина нашого життя, і ми повинні дбати про його стан для нашого майбутнього.

Ця річка є надзвичайно важливою для підтримки біорізноманіття та економічного розвитку регіонів. Зберегти її чистоту та стабільність – завдання кожного з нас.