Міжнародний день чистих берегів: Збережемо природу для майбутніх поколінь

20/09/2024

Щорічно у третю суботу вересня (цьогоріч 21 вересня) відзначається Міжнародний день чистих берегів, мета якого — привернення уваги до проблем забруднення водних ресурсів і узбережжя. Цей день є нагадуванням про важливість чистоти наших рік, озер, морів та океанів, а також про необхідність захисту природи, адже чисті води — це не лише запорука здоров’я людей, але й важливе середовище для багатьох видів флори та фауни.

Міжнародний день чистих берегів засновано у 2008 році з ініціативи Організації Об’єднаних Націй, з метою об’єднати людей у боротьбі із забрудненням водойм та сприяти підвищенню обізнаності про проблеми відповідального використання водних ресурсів.

Сьогодні, на жаль, забруднення водойм стало глобальною проблемою, що торкається мільйонів людей. Скиди промислових відходів, пластикове сміття, а також хімічні речовини з аграрного виробництва — усе це негативно впливає на якість води та екосистеми. Забруднені водойми не лише шкодять довкіллю, але й самопочуттю людей: викликають захворювання, зниження якості життя та загрозу безпеці продовольства.

Участь в акціях очищення берегів, збирання сміття, організація навчальних семінарів та підтримання ініціативи, що сприяють покращенню екологічної ситуації — це лише кілька способів, як можна долучитися до боротьби за чисті береги.

Структурні підрозділи Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області провели екоакції з прибирання побутових відходів в межах прибережних захисних смуг області, зокрема:

  • Бережанська дільниця Офісу у співпраці з мешканцями Бережанської міської територіальної громади впорядкувала прибережну захисну смугу річки Золота Липа;
  • Борщівська дільниця Офісу провела впорядкування прибережних захисних смуг річки Нічлава у селі Верхняківці Борщівської міської громади;
  • Чортківська дільниця Офісу організувала прибирання прибережної захисної смуги річки Серет у м. Чортків;
  • Бучацька дільниця Офісу впорядковувала прибережні смуги вздовж р. Стрипа і міського ставу в м. Бучач;
  • Лановецька дільниця Офісу провела впорядкування прибережної захисної смуги р. Горинь у м. Ланівці, залучивши представників громадськості.

Міжнародний день чистих берегів є нагадуванням про те, що чистота нашого довкілля залежить від кожного з нас. Давайте разом проявимо активність і зробимо все можливе, щоб зберегти красу водних ресурсів для себе та майбутніх поколінь. Чисті береги – це не лише естетика, а й запорука здоров’я природи та людини.

Долучайтеся до Міжнародного дня чистих берегів 2024 – адже чистота починається з нас!