Водність Дністра підвищується через понаднормові опади

25/07/2024

Незважаючи на спекотну та посушливу погоду в червні та першій половині липня на більшій частині України, у верхів’ях Дністра та на річці Стрий випало 114-136% від місячної норми опадів. Це спричинило незначне підвищення рівня води на Дністрі та його притоках у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях. Завдяки цьому у Дністровському водосховищі було заакумульовано 172 млн м³ води, що забезпечило роботу питних водозаборів.

Укргідрометцентр прогнозує, що найближчими днями можливі швидкоплинні паводки та підвищення рівнів води на окремих річках басейну Дністра, що сприятиме подальшому наповненню водосховища. Україна дотримується домовленостей з Молдовою щодо скидів води через Дністровську ГЕС в обсязі не менше 100 м³/с. Держводагентство продовжує моніторинг та контроль водогосподарської ситуації в басейні Дністра.

Нагадаємо, що навесні 2024 року через дефіцит опадів та аномально теплу погоду спостерігалось значне зниження водності Дністра та його приток. Україна та Молдова узгодили спільні дії для сталого управління водними ресурсами та оперативний обмін даними між відомствами.