Проблеми маловоддя та оцінка водності на основних річках України

05/10/2023

Оцінка водності основних річок України за вересень 2023 р.

З метою оцінювання настання (ймовірності настання) маловоддя (гідрологічної посухи) на річках, українським Гідрометцентором виконана оперативна оцінка водності основних річок України.

За вересень 2023 р середні витрати води оцінені, у відповідності до Положення про порядок оцінки та інформування про маловоддя (гідрологічну посуху) на водних об’єктах суші України, що визначає основні та допоміжні критерії для оцінки настання (загрози настання) маловоддя. Впродовж вересня на річках країни утримувався меженний режим з переважанням зниження водності річок.

Значно більшою за норму 407 % водність спостерігалася на р. Інгулець біля м. Кривий Ріг (суббасейн Нижнього Дніпра). В межах норми (80-120% норми) водність спостерігалась на Верхньому Дніпрі (пост Неданчичі – Чернігівська обл.), р.Десна (суббасейн Дніпра – пости Розльоти та Чернігів), притоці Десни р.Сейм, по бічному припливу до Дніпровського водосховища, р.Західний Буг (пост Кам’янка Бузька), українській ділянці Дунаю, р.Сіверський Донець (пости Зміїв та Ізюм), Стрий (пост Верхне Синьовидне), а нижчою за норму (50-79 % норми) спостерігалась водність на рр. Псел, Оріль, Ворскла (суббасейн Середнього і Нижнього Дніпра), на пригирловій ділянці р.Прип’ять (суббасейн Дніпра – зона ЧАЕС), та інщі пригорлові ділянки до Дністровського водосховища. А також є критерії де значно нижчою за норму (30-49 % норми) водність спостерігалась на притоці Прип’яті р. Стохід, р. Тетерів (суббасейн Середнього Дніпра – пост Житомир ), р. Прут (пост Чернівці), на р. Тиса (пост Вилок) та р.Уж (пост Ужгород, Закарпатська область), Дністрі біля поста Галич (Івано-Франківська обл.). Близькою до критерію маловоддя (21-29% норми) спостерігалась на притоках Прип’яті її притоках рр. Случ, Уборть, р.Сула (суббасейн Середнього Дніпра), р.Південний Буг біля поста Підгір’я та його притоці р.Синюха (Миколаївська обл.).Маловоддя встановилось і утримувалося на р.Південний Буг у створах гідрологічних постів Підгір’я та Олександрівка, на річці Рось у створі поста Корсунь-Шевченківський, по боковому припливу води до Кременчуцького водосховища, де середньомісячні витрати води за вересень становили 14-19 % норми вересня та 15-21 % норми наймаловоднішого місяця.

Складна гідрологічна ситуація утримувалась на річках Уборть – пост Рудня-Іванівська, Тетерів – пост Житомир, Рось – пост Корсунь- Шевченківський, Південний Буг у створі гідрологічного поста Олександрівка, де середньомісячні витрати води за вересень виявилися нижчими екологічних витрат води і становили 74-96% їх величини.