Агрохімічний аналіз ґрунту

18/09/2023

Для правильного розрахунку норм та форм добрив Регіональний офіс водних ресурсів у Тернопільській області проводить агрохімічний аналіз ґрунту: кислотність ґрунту, амонійний та нітратний азот, рухомі форми фосфору, калію та сірки, а також вміст мікроелементів.

Доступність рослинам фосфору і мікроелементів безпосередньо залежить від кислотності ґрунту. Знаючи кислотність ґрунтового розчину можна підібрати культури, які прекрасно почуватимуть себе в цих умовах. Виходячи з потреб культури, за допомогою добрив, можна коригувати кислотність ґрунту.

Сполуки азоту, фосфору і калію є основними елементами живлення рослин. Знаючи вміст цих елементів в ґрунті, можна визначити кількість їх внесення та скоротити витрати на застосування добрив при їх надлишку. Це і дозволить нам не порушувати тонкий баланс елементів живлення в ґрунті.

Споживання сірки рослиною йде в меншій кількості, ніж азоту, фосфору і калію, проте вона дуже важлива для формування високого урожаю. Сірка знаходиться в тісному зв’язку з азотом, оскільки обидва ці елементи потрібні для формування білків в рослинах. Потреба в сірці таких культур як рапс, соя, соняшник дуже висока.

Лабораторія РОВР у Тернопільській області оснащена засобами вимірювальної техніки:

– спектрофотометр Ulab, для виконання вимірювань вмісту амоній- іонів, фосфат-іонів, сульфат-іонів;

– Іономір АІ-125, для виконання вимірювань водневого показника, вмісту азоту нітратів;

– вага електронна аналітична для виконання вимірювань зольності;

– фотометр полуменевий CL-378 для виконання вимірювань вмісту калію та натрію.

А також забезпечена необхідним допоміжним обладнанням: термостат, сушильні шафи, муфельна піч та інше.