Закінчився термін дії дозволу на спеціальне водокористування: як отримати у період воєнного стану?

23/11/2022

У зв’язку із вторгненням військ росії на територію України та введенням воєнного стану, змінилися умови здійснення господарської діяльності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 року № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» визначено, що строки дії діючих дозволів на спеціальне водокористування автоматично продовжуються на період воєнного стану та три місяці з дня його припинення чи скасування.

Крім цього, на даний час не скасовані обмежувальні заходи щодо  непоширення коронавірусної хвороби (COVID-19). Відповідно до п. 2-1 ст. 11. Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» документи дозвільного характеру, що не обумовлені міжнародними зобов’язаннями або іншими обмеженнями, встановленими законом, строк дії яких закінчується у період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), вважаються такими, дію яких продовжено на період карантину та обмежувальних заходів і протягом трьох місяців з дня його/їх закінчення.

Отже, дозвіл на спеціальне водокористування, термін дії якого закінчився під час військового стану вважається таким, що автоматично продовжений як на період дії карантину, так і на період дії воєнного стану.

У випадку відсутності дозволу на спеціальне водокористування або необхідності внесення змін щодо встановлених лімітів забору води, використання води та лімітів скидання забруднювальних речовин, необхідно отримати зазначений дозвіл.

Наразі, для зручності користувачів та пришвидшення самого процесу, пакет документів можна подавати не лише у паперовому вигляді через Центри надання адміністративних послуг, є можливість зробити це онлайн через особистий кабінет: http://e-services.davr.gov.ua/ подати/анулювати заяву/дозвіл онлайн.

ДО ВІДОМА!

Спеціальне водокористування – це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднювальних речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднювальних речовин зі зворотними водами із застосуванням каналів.

Спецводокористування здійснюється насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських (у тому числі – для цілей аквакультури) та інших державних і громадських потреб.

Для забору та/або використання води в об’ємі до п’яти кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води, дозвіл на спецводокористування не отримується. Всі умови, за яких дозвіл не отримується, наведено у ст. 48 Водного кодексу України.