Сьогодні Серет у вишиванці

20/05/2021

Щорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки.

 Цьогорічний ювілейний День вишиванки  присвячено українській традиційній музиці та екологічним питанням, зокрема, проблемі вирубки лісів, висихання річок і забруднення довкілля пластиком.

Як пов’язані культурна спадщина та екологія? Насправді взаємопроникливо. Коли певна територія стає непридатною для життя, з часом зникає і вся місцева культура, яка століттями створювалася предками.

За останні двадцять п’ять років із карти України зникло понад десять тисяч малих річок внаслідок  не раціонального ставлення до водних ресурсів. А це означає, що більше не використовуються їхні старовинні назви, зникають з ужитку пісні, казки, легенди, пов’язані з цими річками.

Надмірне використання пластику нав’язує прості швидкі побутові рішення, створюючи споживацьке суспільство, яке все менше схильне заглиблюватися в культуру та історію, а також бути відповідальним за майбутнє.

Традиційно до відзначення Дня вишиванки долучилися і працівники Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області. Цього дня усі, хто шанує народне вбрання, прийшли на роботу у вишиванках. До речі, для багатьох жінок нашого колективу українська вишивка стала не тільки одним із найпопулярніших видів одягу, а й улюбленим заняттям. Приємно відмітити, що у колективі є великі поціновувачі ручної вишивки, які у своїх колекціях мають значну кількість різноманітного вишитого одягу.

Аби привернути увагу до проблем висихання та забруднення річок пластиком водники зробили спільне колективне фото у вишиванках на фоні річки Серет. Адже саме ця річка є найбільшою притокою Дністра в межах Тернопільської області, найбільшим джерелом водних ресурсів для регіону, яка забезпечує водою сільське господарство та промисловість, а також улюбленим місцем для відпочинку.

Бережімо наші водойми та українські традиції для майбутніх поколінь!