Вплив війни на водні ресурси

27/02/2024

Воєнні дії суттєво впливають на якість водних ресурсів України, до них потрапляє велика кількість забруднюючих речовин через підриви нафтосховищ, складів паливно-мастильних матеріалів, а також через руйнування агресором інфраструктури підприємств та очисних споруд.

Міжнародна команда вчених станом на 2023 рік оцінила вплив воєнних дій на водні ресурси та інфраструктуру України. Про відчутні вже наслідки і потенційні ризики які мають катастрофічний вплив на довкілля в Україні, зокрема на водні ресурси та водну інфраструктуру і несе великі ризики для населення, сільського господарства та продовольчої безпеки.

Вплив війни на водні ресурси проникає в усі сектори економіки та вже давно перетнув національні кордони. Водозабір в Україні скоротився, а скиди забруднених зворотних вод зросли. Виникла значна диспропорція в розвитку водопровідних та каналізаційних мереж. Повномасштабне вторгнення та військові дії додатково принесли значний негативний вплив та суттєво погіршили ситуацію. Особливо в найбільш уразливих регіонах.

Міністр Руслан Стрілець зазначив, що бойові дії та постійні ракетні атаки негативно впливають на якість води у річках та інших водоймах. В ефірі національного телемарафону «Єдині новини» Міністр Руслан Стрілець повідомив про постійний моніторинг якості вод, які здійснюють сучасні лабораторії Держводагентства.

За словами Міністра Руслана Стрільця, обладнання цих лабораторій дозволяє проводити дослідження на понад 100 різних показників. Торік вони виконали 304 тисячі вимірювання якості води.

Уся інформація про ці дослідження доступна на застосунку ЕкоЗагроза, де кожен може отримати актуальну інформацію не лише про якість води у річках чи інших водоймах, а й загалом про стан довкілля, якість повітря чи радіаційний фон.

Також Руслан Стрілець розповів про наслідки для довкілля від застосування росіянами на фронті хімічної зброї та назвав актуальну цифру шкоди, завданої природі за майже два роки війни, у 2,2 трлн гривень.