Сучасний стан та проблеми гідротехнічних споруд на водоймах

26/02/2024

Всі водні об’єкти на території Тернопільської області відносяться до об’єктів загальнодержавного значення (річки, водосховища, ставки).

У межах Тернопільської області побудовано 1287 штучних водойм (водосховища та ставки). Це водойми які створювались за різноманітним призначенням, а саме: для риборозведення, протиерозійні, для водопостачання населених пунктів, для потреб енергетики та протипаводкові. На кожній водоймі розташовано декілька гідротехнічних споруд різного призначення, наприклад для організації водоподачі ( водонапуски ), утримання води в водоймах ( дамби, греблі), водорегулюючі споруди (шлюзи регулятори, шахтні водоскиди) та інші. На території кожного району та кожної територіальної громади знаходяться вищезазначені водойми з гідротехнічними спорудами. Гідротехнічна споруда (ГТС) – інженерна споруда, що допомагає здійснювати певні водогосподарські заходи як щодо використання водних ресурсів, так і для захисту від шкідливої дії води. З кожним роком проблеми гідротехнічних споруд, переважна кількість яких збудовані за радянських часів та на яких десятиліттями не проводилися жодні ремонтні роботи, виходять на перший план.

Гідротехнічна споруда, якщо вона в поганому або аварійному стані, несе велику небезпеку, яка при її руйнуванні може привести до: утворення проривної хвилі та зони затоплення; загибелі людей; сільськогосподарських тварин і рослин; завдати шкоду суб’єктам господарської діяльності і навколишньому природному середовищу.

Обов’язком кожної громади є утримання зазначених споруд в робочому стані, не допущення утворення на даних об’єктах аварійних ситуацій та запобігти загрозу для життя і здоров’я населення громад.

Біді легше запобігти, аніж потім долати наслідки!