Про готовність Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області до пропуску льодоходу, повені та паводків на річках Тернопільщини у 2024 році.

09/02/2024

Всі водні об’єкти на території Тернопільської області є потенційнонебезпечними.

Так, за наявною інформацією на території області на обліку перебуває 1401 річка загальною довжиною 6066 км, 19 водосховищ загальною площею водного плеса 2922 га, 1268 ставків та технологічних водойм загальною площею водного плеса 6360 га, функціонує 16 малих гідроелектростанцій. Станом на 01.02.2024р. в оренді знаходиться 494 водних об’єкти. Станом на 01.02.2024р. в оренді знаходиться 494 водних об’єкти.

Однією з основних причин загрози виникнення надзвичайних ситуацій на території області, пов`язаних з водним фактором, продовжує залишатися аварійний стан значної кількості гідротехнічних споруд, особливо безгосподарних, та несправність регулюючих механізмів на водоскидних спорудах, через що пониження рівня води у цих водоймах в екстреному порядку не може бути забезпечено. В основному, це відноситься до Борщівського, Гусятинського, Лановецького, Чортківського та Шумського районів.

На виконання наказу Держводагентства від 29 грудня 2023 р. № 182 “Про пропуск льодоходу, повені та паводків у 2024 році”, з метою своєчасного вжиття заходів щодо захисту населених пунктів, господарських об’єктів, сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод під час пропуску льодоходу, повені та паводків виданий наказ РОВР у Тернопільській області від 02 січня 2024 року за №1 “Про пропуск льодоходу, повені та паводків у 2024 році”, щодо:

  •  складу аналітично-диспетчерського центру Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області, складу диспетчерських служб дільниць Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області та виконанню Плану дій Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2024 році;
  •  забезпечення постійного аналізу та узагальнення інформації про гідрометеорологічну обстановку, хід формування та пропуску льодоходу, повені та паводків на водних об’єктах області;
  •  забезпечення виконання Плану дій щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2024 році;
  •  забезпечення постійного аналізу та узагальнення інформації про гідрометеорологічну обстановку, хід формування та пропуску льодоходу, повені та паводків на водних об’єктах області.
  •  забезпечення невідкладного інформування Кризового центру Держводагентства з дотриманням виконання Регламенту взаємодії центральних органів та місцевих органів виконавчої влади у межах Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій для оперативного прийняття рішень щодо пропуску льодоходу, повені та паводків, а також при виникненні надзвичайних ситуацій іншого характеру;
  •  забезпечення у разі необхідності, цілодобове чергування членів аналітично-диспетчерського центру, згідно графіку чергування на період пропуску льодоходу, повені та паводків;  забезпечення контроля за дотриманням оптимальних режимів роботи водосховищ та меліоративних систем;
  •  забезпечення надання щоденної інформації в аналітичнодиспетчерський центр РОВР у Тернопільській області про стан на водних об’єктах закріплених територій.

Фахівцями Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області здійснюється постійний моніторинг гідрологічної обстановки в басейнах основних річок, особливо в районах, де існує загроза підтоплення населених пунктів.

Відповідно до Положення про функціональну підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру налагоджена схема взаємодії з відповідними територіальними органами міністерств, інших органів виконавчої влади, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування щодо загрози виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з водним фактором.

Розроблений Порядок взаємодії Регіонального офісу з Департаментом з питань оборонної роботи, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органами Тернопільської облдержадміністрації і Головним управлінням ДСНС України у Тернопільській області щодо надання інформації про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації пов’язаної з водним фактором. Забезпечується своєчасне інформування та оповіщення населення про погіршення гідрометеорологічної обстановки під час пропуску льодоходу, повені.

У Регіональному офісі та на його дільницях створено оперативні бригади та підготовлено до роботи : бульдозера, екскаватори, легкові автомобілі для перевезення людей, вантажні автомобілі, автокрани та тралер для перевезення інженерної техніки.

Крім того, для проведення попереджувальних та відновлювальних робіт з ліквідації можливих наслідків надзвичайних ситуацій на водних об’єктах створено аварійний запас паливно-мастильних та будівельних матеріалів.