Фахівці РОВР у Тернопільській області провели відбір зразків ґрунту на землях ПАП «Агропродсервіс» с. Настасів Тернопільського району Тернопільської області

13/09/2023

Працівниками Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області проведено агрохімічне обстеження ґрунтів. Ґрунт є основою сільського господарства і середовищем, в якому зростають практично всі продовольчі культури. Підраховано, що 95 % нашого продовольства виробляють безпосередньо чи опосередковано на ґрунтах. Ґрунти є джерелом елементів живлення, води і кисню, утримують кореневу систему рослин, слугують буфером, що захищає коріння рослин від різких перепадів температури. Тому важливо правильно та згідно методики зробити відбір зразків ґрунту. Зразок ґрунту повинен відображати середній стан об’єкта, що досліджується. При однорідному рельєфі місцевості достатньо однієї змішаної (об’єднаної) проби на площі до 10 га. Найкраще відбирати проби ґрунту для агрохімічного аналізу перед посівом культури або перед внесенням добрив.

Відібрані зразки ґрунту передано до лабораторії моніторингу вод та ґрунтів для подальшого проведення агрохімічних досліджень.

Такий аналіз дає можливість зіставити отримані результати з вимогами культури до якості ґрунту та надати відповідні рекомендації.