Фахівці РОВР у Тернопільській області прийняли участь у робочій нараді

08/09/2023

Упродовж 5 та 6 вересня 2023 Державним агентством водних ресурсів України проведено нараду за участю фахівців Регіонального офісу  водних ресурсів у Тернопільській області та інших водогосподарських організацій щодо підготовки кінцевих версій проєктів планів управління річковими басейнами.

У дводенному тренінгу також приймали участь фахівці басейнових управлінь водних ресурсів та представники Міндовкілля, ДСНС, Держгеонадр та експерти Програми EU4 Environment: Water and Data. Заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак у вступному слові звернув увагу про те, що усі плани управління річковими басейнами повинні бути підготовлені максимально якісно. Адже це одне із зобов’язань України в частині імплементації вимог європейських водних директив. «Саме економічно-ефективна програма заходів і є ключовим інструментом вирішення головних водно-екологічних проблем річкового басейну та досягнення «доброго» стану вод», – наголосив Ігор Гопчак.

Представник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Віталій Жук зазначив, що, попри воєнний стан, робота над підготовкою ПУРБ активно триває.

В межах тренінгу також було обговорено наступні питання:

  •  картування системи моніторингу, результатів програм моніторингу, що виконуються для поверхневих та підземних вод і зон (територій), що підлягають охороні, визначення переліку екологічних цілей та строків їх досягнення.
  • загальні характеристики поверхневих та підземних вод, основних антропогенних впливів на кількісний та якісний стан поверхневих та підземних вод, зон, які підлягають охороні тощо.
  • інтеграція планів управління річковими басейнами у міжсекторальні програмні документи, ролі басейнових раду процесі схвалення проєктів ПУРБ, стратегічної екологічної оцінки та процедурі громадського обговорення проєктів ПУРБ.
  • актуальні оновлення програм заходів ПУРБ, зокрема в частині підземних вод, та деталі аналізу економічної ефективності програм заходів

Учасники обговорили усі практичні питання, що виникають при підготовці програми заходів ПУРБ, та обмінялись думками і пропозиціями щодо подальшої роботи.