Міжнародний день Дністра 2023

28/05/2023

2018 році уряди України та Республіки Молдова прийняли рішення про відзначення Міжнародного дня Дністра в останню неділю травня.

Дністер – одна з найкрасивіших річок Європи і друга за величиною в Україні. В античні часи цю величаву й часами неспокійну річку називали «Тирас» (Tyras) або «Данастріс». Існує також версія, що сучасна назва Дністра веде свій початок із Київської Русі й означає “бистра вода”.

Басейн річки лежить у межах трьох країн: Польщі, України та Молдови.

Більша його частина розташована в Україні. Тут річка займає значну частину територій семи областей південно-західної України (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська, Хмельницька, Вінницька та Одеська області).

Загальна довжина річки – 1352 км, площа водозбору 72100 км2. Загальне падіння 759 м, середній нахил водної поверхні -1,78%.

У межах області Дністер має довжину 262 км, й приймає води річок Золота Липа, Коропець, Стрипа, Серет, Нічлава, Збруч.

Вздовж Дністра утворене унікальне природне явище, що відноситься до Семи чудес України – Дністровський каньйон.

Загальна довжина його становить близько 250 км, що забезпечує Дністровському каньйону місце серед найбільших каньйонів не лише України, а й Європи.

Ідея святкування Міжнародного дня Дністра в Україні полягає в тому, щоб нагадати всім мешканцям басейну про культурну та природну цінність унікальної річки, про традиції корінних мешканців виявляти турботу та бути відповідальним за природне багатство Дністра.